Haber

Bartın’da kestane hasadını azaltan safra arısına karşı biyolojik mücadele

Bartın’da kestane hasadını azaltan safra arısıyla mücadele için laboratuvarda üretilen böcekler doğaya bırakıldı.

Kestane üreticisine büyük zarar veren safra arısı zararlısına karşı başlatılan çalışma kapsamında Gökçebey’de bulunan Orman Zararlıları ile Çaba Teşhis ve Teşhis Laboratuvarı’nda üretilen “Torymus Sinensis” böceklerinin serbest bırakılması için Kurucaşile’de etkinlik düzenlendi. .

Kaymakam Ebrar Evsen, Belediye Başkanı Mehmet Zihni Sayın, Bartın Orman İşletme Müdürü Temel Ender, ilçe protokolü ve mahalle sakinlerinin katıldığı etkinlikte safra arılarına karşı biyolojik mücadele kapsamında 1000 böcek doğaya salındı.

Evsen ve beraberindekiler tarafından kestane ağaçlarının yapraklarına bırakılan kavanozlarda getirilen böceklerin ve safra arılarının verdiği zararın önlenmesi amaçlanıyor.

Kaymakam Evsen, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kurucaşile’de orman köylülerinin son yıllarda en büyük geçim kaynaklarından biri olan kestane balı üretiminde sıkıntılar yaşadığını söyledi.

Evsen, “Mard arısı sorununun farkındaydık. Orman Müdürlüğümüz ve üniversitemizin çalışmaları ile Torymus Sinensis isimli canlıyı safra arısına karşı biyolojik mücadele sağlaması için buraya bıraktık. Tüm halkımıza hayırlı olmasını temenni ediyorum. orman köylüleri ve bal üreticileri.” söz konusu.

Bartın Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Yafes Yıldız da bölgedeki kestane ormanlarında safra arılarının telef olmaya devam ettiğini ve böcek salımı ile arı popülasyonunu kayıp eşiğinin altına düşürmeyi hedeflediklerini belirtti.

Biyoteknik çalışmalar kapsamında çalışmalarının devam edeceğini belirten Yıldız, “Bölgemiz için güzel çalışmalar olacağını düşünüyoruz. Böcekleri maksimum miktarda alıp bölgemize salmaya çalışıyoruz. Böceğimiz üremeye devam ediyor. bölgemizde hızla yayılmıştır.” dedi.

yerkoyhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu