Haber

İnegöl Belediyesi Tarlaların Toprak Analizini Ücretsiz Yaptırıyor

İnegöl Belediyesi’nin çiftçiyi desteklemek için 2021 yılında başlattığı ‘Bedava Toprak Analizi’ uygulaması devam ediyor. Geçen yıl 411 örneğin analiz edildiğini anlatan Belediye Başkanı Alper Taban, “Bu yıl toprak analizi için üreticilerimizden yeniden numune almaya başladık” dedi.

Vatandaşın her alanda yanında yer alan ve şehrin fiyatlarını artırma yönünde girişimlerde bulunan İnegöl Belediyesi, tarımda daha önce uygulanmayan ve Türkiye’de ilk kez 2021 yılında yapılan iş birliğine Eylül 2021’de imza attı. yerel yönetimin ve çiftçinin ortası. Çiftçilerin girdi maliyetlerini en aza indirmek, daha kaliteli üretim yapabilmek ve kullanılan gübrelerin daha bilinçli kullanılmasını sağlamak için bir laboratuvarla anlaşan İnegöl Belediyesi, tüm çiftçilerin tarlalarını ücretsiz test ettireceğini duyurdu. Uygulamaya başladığı andan itibaren üreticiler tarafından büyük ilgi ile karşılanmıştır. Toprak numunelerinin alınması için özel çantalar hazırlayan İnegöl Belediyesi, muhtarlık teşkilatı tarafından vatandaşlara ulaştırılan bu poşetlerle numuneler alınarak laboratuvara ulaştırılıyor. İnegöl Belediyesi’nde toprak analizleri toplanmakta ve çiftçilerden herhangi bir ücret talep edilmeksizin anlaşmalı Toprak Analiz Laboratuvarında düzenli aralıklarla yapılmaktadır.

2023 İÇİN NUMUNE KABULLERİ BAŞLADI

İnegöl Belediyesi 2023 yılı toprak analizi uygulamasını başlattı. Analiz için numune alımına başlandığını açıklayan Belediye Başkanı Alper Taban, üreticileri davet etti. Geçen yıl İnegöl’de üreticilerin getirdiği 411 toprak örneğinin ücretsiz olarak analiz edildiğini kaydeden Lider Taban, “İmkanlarımız el verdiğince her zaman çiftçimizin yanında olduk, olmaya da devam edeceğiz. Bu uygulamada elde edilen sonuçlara göre İnegöl’de ortalama organik madde ölçüsünün normal düzeyin oldukça altında olduğu tespit edilmiştir. Organik element ölçüsünün artırılması için üreticilerimize alternatif yollar önerildi. Bu yıl toprak analizi için üreticilerimizden tekrar numune almaya başladık. Cerrah Ek Hizmet Binamızda bulunan Muhtarlığımıza getirilen numuneler, üretici ve tarla-bahçe bilgileri alınarak analiz edilmek üzere laboratuvara gönderilecektir. Her üretici istediği kadar numune getirebilir. Herhangi bir sınırlama veya kısıtlama yoktur. Üreticilerimizin numunenin ait olduğu tarla-bahçe ile ilgili tapu bilgilerini getirmeleri yeterli olacaktır. İnegöllü üreticilerimize analizler belediyemiz tarafından ücretsiz yapılacak.

NE KADAR ÖRNEK ALINMASI GEREKİYOR

Getirilen numunelerle ilgili çiftçilere uyarılarda bulunan Başkan Taban; “Maalesef çok az numune işlenemiyor. Ya da çok fazla örnek bizim için bir anlam ifade etmiyor. Üreticilerimizin 1-2 kg numune getirmesi yeterlidir.”

ANALİZİ YAPILMADAN BERTARAF EDİLEN GÜBRE EKONOMİYE VE TOPRAĞA ZARAR VERİYOR

İnegöl Belediyesi Muhtarlığı tarafından da toprak analizinin değeri, numune toprağın nasıl alınacağı gibi konularda bilgiler paylaşıldı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bizim için hava ve su neyse, bitkiler için toprak odur. Gerçek bir ekimin ilk adımı kusursuz bir araziye sahip olmaktır. “Hatalı toprak” tabiri, farklı özelliklere sahip topraklarla doğal yollarla veya insan eliyle yapılan eksik veya yanlış uygulamalar sonucu ortaya çıkmıştır. Yanlış zaman, doz ve biçimde yapılan tarımsal gübreleme, aşırı sulama, erozyon, kuraklık, su kirliliği gibi nedenler zamanla toprağın besleyiciliğini ve verimliliğini kaybetmesine neden olur. Bu nedenle toprağımızı korumak için toprak analizi çok değerlidir. Toprak analizi, bitki besin maddelerine göre tarla/bahçedeki toprağın mevcut durumunu, ihtiyaçlarını ve ekili işlere uygun olup olmadığını gösteren bir yöntemdir. Gerçek işi seçmek, seçilen işi yanlış toprakta yetiştirmek, gerçek gübre ile gerçek zamanlı ve dozda gübrelemek, kaliteli ve verimli bir ekim yapmak amacıyla analizler yapılır. Analiz yapılmadan atılan gübre hem ekonomiye hem de üreticinin cebine, toprağımıza ve içme suyumuza zarar verdiği için her açıdan olumsuz sonuçları olacaktır. Yapılan analizlerle topraktaki organik element, toprak tuzluluğu, pH, kireç oranı ve toprak tekstürünün yanı sıra fosfor, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, bakır, çinko gibi bitki dostu besin formlarının içerikleri de tespit ediliyor. , toprakta mangan tayini yapılır. Buna göre eksik veya fazla olanlar belirlenerek uygun gübreleme sistemi ve dozu önerilir.”

TOPRAK ÖRNEĞİ NASIL ALINIR?

“Alanda değerli değişiklikler gösteren yerler ayrı bir bölüm olarak değerlendiriliyor. Bu parçaların her birinden ayrı bir karışık numune alınmalıdır. Tarlanın her tarafı bire bir özellik gösterse de bir numune maksimum 40-50 dekar (dekar) alanı temsil eder. Numune almak için birçok araç kullanılabilir, özellikle daha derinden numune almamız gerekiyorsa, en yararlıları toprak burgusu ve toprak sondasıdır. Bu aletlerin bulunmadığı durumlarda bahçe küreği veya bel ile toprak örneği alınabilir. Tarla ve bahçelerde farklı toprak örnekleri alınır. Tarla bitkileri ve sebzeler için toprak yüzeyindeki bitki artıkları el veya kürekle nazikçe temizlenir ve olduğu gibi V şeklinde bir çukur açılır. Üst toprak kaldırılmadan çukurun düzgün olan tarafından 3-4 cm kalınlığında 30 cm’lik bir toprak dilimi alınır. Numunelerin toplanması ve karıştırılması için metal veya galvanizli kovalar yerine plastik kovalar kullanılmalıdır. Tarlanın büyüklüğüne göre 10-15 yerden araziyi temsil edecek şekilde alınan toprakların tamamı temiz bir bez, naylon veya beton üzerine serilir, iyice karıştırılır, kesekleri kırılır, bitki ve taş modülleri çıkarılır. Daha sonra bu karışımdan 1-2 kg toprak temiz bir torbaya konur, üzerinde gerekli bilgilerin yazılı olduğu 2 etiketten biri diğeri torbanın ağzına bağlanır ve analiz için laboratuvara gönderilir. Ancak numune poşete konulmuşsa fazla nemin buharlaşması ve etiketin zarar görmemesi için birkaç yerinden delikler açılmasına ve ayrıca bozulma riskine karşı etiket bilgilerinin kurşun kalemle yazılmasına özen gösterilmelidir. silindi Bağ ve meyve bahçeleri için, bağ alanında ağaç taç çıkıntısından, kök bileşenine yakın sıra ortasından, bahçeyi veya bağı temsil edecek sayıda ve kök seviyesine inecek şekilde numune alınmalıdır. Bağ ve bahçelerden numune almak için ilk dikim yılında 0-30 cm, 30-60 cm, 60-90 cm hatta mümkünse daha derinden (100-150 cm) alınmalıdır. Bunun için toprak burgusu ile numune almak işimizi kolaylaştıracaktır. Derinden alınan numunelerde olduğu gibi her derinlikten elde edilen karışımdan 1 kg toprak bez veya naylon torbalara konularak yıllık bitkilerde olduğu gibi etiketlenerek analize gönderilir. Meyve bahçelerinde verim çağında gübreleme için 0-30 cm derinlikten numune alınması yeterlidir.”

TOPRAK ÖRNEĞİ NEREDEN ALINMAZ!

Toprak numunesi alınmaması gereken yerlerden bazıları şunlardır; Gübre veya kireç atılan yerlerden, hayvan gübresinin yığıldığı yerlerden, harman yerinden ve hayvanların yattığı yerlerden, saman, kök ve yabani otların yakıldığı yerlerden, tarlanın çukur ve höyüklerinden, tarla sınırlarından ve yakınlarda, ağaçların, derelerin, ormanların, su arklarının ve yolların altında. Sıraya dikilen bitkilerde sıra başından toprak örneği alınmaz.

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

kizilirmak-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu