Haber

Mobbing ve haksızlıkla karşı karşıyalar: ‘Engellilerin çalışma hayatı önündeki engelleri kaldırın’

İZMİR – Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye’de kamuda çalışan engelli sayısı 68 bin civarında. Çalışma yaşamında birçok kez maruz kaldıkları mobbing ve haksızlıklarla gündeme gelen engelliler, İzmir’de Engelli Çalışanların Haklarını Savunma, İzleme ve Geliştirme Platformu’nda (EÇSAV) bir araya geldi. 2022 yılında kurulan ve halen aktif olarak çalışmalarını sürdüren platform, engellilerin eşit ve adil bir ortamda çalışabilmeleri adına mücadele ediyor. Platform, aynı zamanda mobbinge maruz kalan birçok engelli çalışan için de hukuki girişimde bulunuyor.

‘İŞLERİNİ KAYBETME KORKUSUYLA MOBBİNG VE TACİZLERİ PAYLAŞAMIYOR’

Platform Sözcüsü Ezgi Kılıç da engelli çalışanlardan biri. Her gün tekerlekli sandalye ile işe giden Kılıç, engelli çalışanların yaşadığı sorunlara dikkat çekti. Kendisi dahil birçok engelli çalışanın hayatında en az bir kez mobbinge maruz kaldığını ifade eden Kılıç, özellikle engelli kadınların bu durumla çok daha fazla karşılaştıklarını vurguladı. Sendikaların engelli çalışanların çalışma haklarına ilişkin hiçbir gaye ve çabalarının olmadığını, yalnızca sağlıklı işçilerin çalışma koşulları için mücadele ettiklerini ifade eden Kılıç, “Engelli bireyler, iş bulma ve çalışma süreçlerinde ciddi mobbing ve sistematik baskılarla karşı karşıya kalıyorlar. Mevcut yasalar ve düzenlemeler kağıt üzerinde kalıyor ve gerekli hukuki altyapı sağlanmıyor. Birçok engelli, işini kaybetme korkusuyla karşılaştığı mobbing ve tacizleri paylaşamıyor. Engelli iseniz her an tehdit ve baskı altında kalabilirsiniz. Birçok insan da bu durumu normalleştirmiş durumda. Engelli çalışanlara karşı gereken hassasiyet gösterilmiyor” dedi.

‘MESELE YALNIZCA KOTA MESELESİ DEĞİL’

Diğer yandan ülkedeki istihdam politikalarına da dikkat çeken Kılıç, “Türkiye’de istihdam politikaları ne yazık ki engelli ve sakatlar aleyhine oluşturulmuş durumda. Her ne kadar kota zorunluluğu söz konusu olsa da bu kota işverenlerin pek fazla umursadıkları, önemsedikleri bir gerçeklik değil. Zira işverenler engelli ve sakatları çalıştırmamak adına çok küçük miktardaki cezaları ödeyip yollarına devam edebiliyorlar. Bizler bu noktada harekete geçerek aslında kota zorunluluğunun tek başına bir şey ifade etmediğini, işverenlere karşı çok daha güçlü yaptırımların uygulanması gerektiğini, meselenin yalnızca kota meselesi olmadığını ifade etmek istiyoruz” diye konuştu.

EÇSAV Sözcüsü Ezgi Kılıç

‘MÜCADELE ETMEK ZORUNDAYIZ’

Platformun Türkiye’de ilk kez önemli bir manifesto ve ilkeler metni oluşturarak büyük bir başlangıca imza attığını söyleyen Kılıç, şöyle devam etti:

“Hem kota meselesine hem engelli çalışanlara uygulanan mobbing ve yıldırma politikalarına, hem de engelli çalışanların eşit ve adil bir ortamda çalışabilmelerini sağlamak adına çözümler üretmek adına örgütlü çabayı önemsiyoruz. Bunun yanı sıra her çeşit mobbingin, psikolojik baskının ve tacizin gerçekleştiği iş yerlerinde engelli çalışanların durumlarını gündeme getirmek, yaşanan tüm sorunlara karşı ortak bir irade sergilemek adına örgütleniyoruz. Engelli çalışanların kendilerini ifade edemedikleri, eşitsiz ve adaletsiz çalışma ortamlarında sürekli olumsuz birçok yaklaşımla karşı karşıya bırakıldıkları bir düzlemde engelliler olarak mücadele etmek zorundayız. Hem istihdam politikalarını etkilemek hem mobbingi teşhir etmek, hem de bunlara karşı çözümler geliştirmek için yola çıktık.”

‘ENGELLİLERİN ÇALIŞMA HAYATI ÖNÜNDE BULUNAN TÜM ENGELLERİN KALDIRILMASINI AMAÇLIYORUZ’

Engelli ve sakatların karşılaştıkları en temel sorunlardan birinin de kendi uzmanlık alanlarında çalıştırılmaması olduğunu dile getiren Kılıç, yine iş yerlerindeki yükselme ve terfi konularında da birçok eşitsizlik yaşandığını da belirtti. Engelli çalışanlara yönelik baskı ve mobbing konusunda kamuoyunu duyarlı olmaya çağıran Kılıç, tüm engelli çalışanları da EÇSAV’a davet etti. Kılıç, “Engellilerin kendi işlerini yapabilmelerini destekleyen önermelerde bulunmak, engelli ve sakatların kendi işlerini yapmalarına engel olan mekanizmaları, yaklaşım tarzlarını, eleştirel bir biçimde ortaya koymak, engelli ve sakatların çalışma hayatının önünde bulunan tüm engellerin kaldırılmasına zemin hazırlamak noktasında her türlü çalışmayı önemsiyoruz. Tüm engelli ve sakat arkadaşlarımızı, yaşadığımız tüm haksızlıklara, mobbinglere karşı bir arada durmaya davet ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu